Συνέντευξη της σκηνοθέτιδας Δήμητρα Σύρου.

1.  Acting how; Πώς προέκυψε το όνομα της ομάδας;

Το ερώτημα τι είναι υποκριτική είναι τεράστιο. Είχα την τύχη να σπουδάσω στη σχολή της Νέλλης Καρρά, την ΑΡΧΗ. Μία σχολή που σε γεμίζει με γνώσεις, εργαλεία και έντονα βιώματα, καταρρίπτει όλους τους μύθους περί υποκριτικής και απαντάει ολιστικά σε αυτό το ερώτημα. Και κυρίως σε μαθαίνει να μη σταματάς ποτέ την έρευνα. Κάπως έτσι θέλησα να συνεχίσω στο ίδιο μονοπάτι. Υποκριτική, πώς, ερωτηματικό… Acting How? Μια έρευνα πάνω στην υποκριτική που δεν τελειώνει ποτέ.

     2Το να είσαι καλλιτέχνης αρκεί για να ξεφύγεις από τη λούπα της καθημερινότητας;

Αν ίσχυε αυτό όλοι οι καλλιτέχνες θα ήταν «καλά» και σίγουρα αυτό δεν συμβαίνει! Δεν έχω ιδέα τι χρειάζεται για να ξεφύγεις από τη λούπα της καθημερινότητας. Είναι τόσο δυνατή που όσο μεγαλώνω συμπάσχω περισσότερο και θυμώνω λιγότερο τις στιγμές που αποτυγχάνουμε να της ξεφύγουμε. Σίγουρα πάντως η δύναμη του να είσαι άνθρωπος, να αγαπάς και ν’ αγαπιέσαι μοιάζει να είναι το μεγαλύτερο όπλο, όσο «κλισέ» κι αν έχει γίνει η αναφορά σε αυτό…

     3«Ένα πρέπει με σπρώχνει και σηκώνομαι». Υπάρχουν «πρέπει» στην τέχνη;

Νομίζω ότι σε ό,τι κάνουμε στη ζωή μας υπάρχουν πρέπει. Τα φοβόμαστε λίγο παραπάνω στην εποχή μας. Το «ακολούθησε την καρδιά σου» έχει μετατραπεί σε φοβία προς τα δύσκολα. Εννοείται ότι η τέχνη έχει πρέπει, έχει κανόνες, έχει υποχρεώσεις, κούραση και απίστευτες δυσκολίες. Όπως όλα… Σκοπός νομίζω είναι να «ντύνεσαι» με τα πρέπει που σε κάνουν να σπας τα όριά σου και σίγουρα όχι με αυτά που σου κλείνουν την αληθινή σου έκφραση.

4.  Δεν υπάρχει τίποτα καλό στη ρουτίνα; (π.χ. σιγουριά ή σταθερότητα)

Στη ρουτίνα βασίζονται αρχές του πρωταθλητισμού, της επίτευξης σπουδαίων στόχων, της πνευματικής άσκησης κτλ. Η ρουτίνα-συνήθεια έχει τεράστια δύναμη. Όπως όλα τα δυνατά εργαλεία η αποτελεσματικότητά της έγκειται στη χρήση της. Εάν η ρουτίνα κάποιου είναι συνειδητή και βαδίζει σχετικά κοντά με τις προσωπικές του επιθυμίες, τότε μπορεί να κάνει θαύματα.

     5Αν ο εργαζόμενος είναι ο σύγχρονος Σίσυφος ποιος είναι ο βράχος που σπρώχνει στην ανηφόρα;

Όσοι εργαζόμενοι είμαστε ο σύγχρονος Σίσυφος, ίσως σπρώχνουμε, ερευνούμε μάταια τα όρια της ίδιας μας της φύσης. Παράλογα ωράρια, αντοχές σε μη φυσιολογικά όρια, απομάκρυνση από την αναπνοή, από τη φύση, από την άσκηση, από το καλό φαγητό και βασικότερο από την επικοινωνία με τον διπλανό μας. Όλα αυτά για να πετύχουμε κάτι καλύτερο, να φτάσουμε κάπου γρηγορότερα, να γίνουμε σημαντικοί. Μάταια. Όσα κι αν πετυχαίνουμε δεν νιώθουμε ποτέ αυτή την πολυπόθητη ευτυχία. Επειδή όμως είμαι αισιόδοξη, νομίζω ότι όλο και περισσότεροι άνθρωποι πετάμε σιγά σιγά την πέτρα που κουβαλάμε…

"Loop"

Στον Τεχνοχώρο Φάμπρικα | Μεγάλου Αλεξάνδρου 125 & Ευρυμέδοντος, Κεραμεικός.

ΟΜΑΔΑ 1
Κυριακή 23 Ιουνίου | 19:00
Παρασκευή 28 Ιουνίου | 21:30
Κυριακή 30 Ιουνίου | 19:00

ΟΜΑΔΑ 2
Κυριακή 23 Ιουνίου | 21:30
Σάββατο 29 Ιουνίου | 21:30
Κυριακή 30 Ιουνίου | 21:30

ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΗ Η ΚΡΑΤΗΣΗ ΘΕΣΕΩΝ ΣΤΟ 698 829 2446.

Ώρες επικοινωνίας: 17:00-20:00.

Comments

Popular Posts